HÉT INFORMATIEPUNT VOOR WASSERIJEN EN STOMERIJEN

NIEUWS, KENNIS EN INFORMATIE UIT DE BRANCHE

ETS-2: CO2-emissiehandel voor meer sectoren 

In de EU bestaat Emission Trading System (ETS). Dit is wetgeving die CO2-emissies moet terugdringen, door bedrijven te dwingen emissierechten te kopen als deze willen uitstoten. Nieuw is de introductie van ETS-2 dat meer sectoren raakt, waaronder de gebouwde omgeving en transport. 

De Een bedrijf mag alleen CO2 emitteren als het bedrijf daarvoor emissierechten heeft. Deze rechten moeten gekocht worden. Daardoor ontstaat er een prijs voor deze CO2-emissie. Het ETS is alleen van toepassing op de grote en zware industrie. In Nederland zijn dat ca 350 bedrijven, hoofdzakelijk de chemische- en metaalindustrie en de energiecentrales. 

Inmiddels wordt er een ETS-2 ingevoerd. Het doel en de werkwijze zijn min of meer gelijk aan die van het ETS. Maar ETS-2 richt zich op de CO2-emissies van de gebouwde omgeving, transport en andere sectoren. Daarmee is het van toepassing op bijna alle brandstoffen (zoals benzine, diesel en aardgas) die worden gebruikt, door zowel huishoudens als bedrijven.  

De brandstofleveranciers zijn verantwoordelijk voor het monitoren van de emissies en het betalen van een CO2-prijs. Deze kosten zullen worden doorgezet naar de gebruikers. Het is nog niet bekend hoe hoog die kosten zullen zijn. De minister van Klimaat en Groene Groei heeft als antwoord op vragen in de tweede kamer aangegeven dat de verwachting voor 2030 is: +11 cent per m3 aardgas, +13 cent per liter benzine en +15 cent per liter diesel. 

ETS-2 is van toepassing op alle brandstoffen die CO2-emissie geven. Dat betekent: 

  • Aardgas, benzine en diesel zijn brandstoffen en geven CO2-emissie. Daardoor vallen deze brandstoffen onder ETS-2. 
  • Elektriciteit is geen brandstof en valt daardoor niet onder ETS-2.  
  • Waterstof kan wel als brandstof worden ingezet maar heeft daarbij geen CO2-emssie. Waterstof valt daardoor niet onder ETS-2.  
  • Biobrandstof is een brandstof en geeft CO2-emissie. Daardoor valt dit wel onder ETS-2. Het kan echter “nultellend” zijn. Dat betekent dat er geen emissierechten nodig zijn.  

De invoering van ETS-2 is al gestart. Het tijdspad ziet er als volgt uit: 

1-11-’24: Uiterste datum aanvraag vergunning (door brandstof leveranciers) voor ETS-2. 
1-1-’25: De vergunningsplicht gaat in. 
30-4-’25 (en daarna elk jaar op 30 april): Indienen van het geverifieerde emissieverslag over het voorgaande jaar door de brandstofleverancier. 
1-1-’27: Start van de veiling van emissierechten voor ETS-2. 

De Nederlandse Emissie autoriteit houdt toezicht op ETS-2. Meer informatie is te vinden op: 

https://www.emissieautoriteit.nl/onderwerpen/themas/ets-2

Lees ook

Advertentie

Laatste nieuws

e-News

Meld je aan voor het e-News: de wekelijkse nieuwsbrief van Textielservice.info