HÉT INFORMATIEPUNT VOOR WASSERIJEN EN STOMERIJEN

NIEUWS, KENNIS EN INFORMATIE UIT DE BRANCHE

Nederland in top 3 faillissementslanden: hoe kwetsbaar is de economie?

Het aantal faillissementen in Nederland is in 2024 met ruim dertig procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal gingen 4.119 bedrijven over de kop. Dat blijkt uit recent onderzoek van Altares Dun & Bradstreet, waarin de wereldwijde faillissementscijfers zijn geanalyseerd. Nederland staat daarbij op een opvallende derde plaats, samen met Roemenië en Canada. De toename lijkt zorgwekkend, maar is dat ook zo? 

Einde steun, meer concurrentie 

Volgens cijfers van Altares Dun & Bradstreet zijn er twee duidelijke oorzaken voor de stijging. Allereerst verdwijnen de laatste coronasteunmaatregelen. Bedrijven die tot nu toe kunstmatig overeind werden gehouden, krijgen nu alsnog de rekening gepresenteerd. Daarnaast is het ondernemerslandschap veranderd: er zijn veel nieuwe spelers op de markt gekomen, wat leidt tot zwaardere concurrentie en dus meer uitval. 

Toch is er ook relativering. “Het aantal faillissementen herstelt zich naar het niveau van vóór corona,” aldus Barry de Goeij van Altares. We gaan dus niet per se richting een nieuwe crisis, maar eerder terug naar normale economische verhoudingen. 

Drie sectoren in de gevarenzone 

Niet alle sectoren hebben evenveel last van deze trend. De bouw, de retail en de financiële dienstverlening krijgen de hardste klappen. 

In de bouw zorgen stijgende materiaalkosten en stroperige vergunningstrajecten, onder andere door CO₂-beperkingen, voor vertragingen en faillissementen. De retailsector ziet het aantal faillissementen fors toenemen door de zwakke koopkracht en aanhoudende inflatie. En in de financiële sector is het aantal faillissementen bijna verdubbeld, wat duidt op structurele kwetsbaarheid. 

Dalende trend, maar risico blijft 

Hoewel het aantal faillissementen blijft stijgen, vlakt het tempo af. Dat komt onder andere door positiever ondernemersvertrouwen en de verwachte renteverlagingen van de Europese Centrale Bank. Maar de opluchting is voorbarig: nieuwe handelsbarrières – vooral vanuit de VS – kunnen de Nederlandse export en open economie hard raken. De internationale onzekerheid blijft dus een factor van betekenis. 

Lees ook

Advertentie

Laatste nieuws

e-News

Meld je aan voor het e-News: de wekelijkse nieuwsbrief van Textielservice.info