HÉT INFORMATIEPUNT VOOR WASSERIJEN EN STOMERIJEN

NIEUWS, KENNIS EN INFORMATIE UIT DE BRANCHE

Nieuwe cao voor uitzendkrachten: wat betekent dit voor de textielverzorgingsbranche?

Per 1 januari 2026 treedt de nieuwe cao voor Uitzendkrachten in werking. Deze cao heeft verstrekkende gevolgen voor alle bedrijven in de textielverzorgingssector die gebruikmaken van uitzendkrachten. De nieuwe afspraken zijn het resultaat van wetgeving en beleid die inzet op meer gelijkwaardigheid tussen vaste en flexibele arbeid.  

Van gelijk naar gelijkwaardig 

Centraal in de nieuwe cao staat het principe van gelijkwaardige beloning. Uitzendkrachten hebben recht op een totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden dat qua waarde minimaal gelijk is aan dat van werknemers bij de inlener die hetzelfde of vergelijkbaar werk doen. Het gaat daarbij niet alleen om loon, maar bijvoorbeeld óók om toeslagen en vergoedingen, vakantie- en feestdagen, pensioenopbouw en overige arbeidsvoorwaarden uit cao’s of bedrijfsregelingen. 
 
De vorm mag verschillen – de uitzendkracht hoeft bijvoorbeeld niet exact dezelfde reiskostenvergoeding te krijgen – maar de waarde onderaan de streep moet in balans zijn. 

Wat betekent dit? 

Vanaf 2026 bent u als opdrachtgever verplicht om volledige, juiste en actuele informatie over uw arbeidsvoorwaarden aan te leveren aan het uitzendbureau. Dit gebeurt via een standaard uitvraagformulier dat beschikbaar is via www.wijzerbelonen.nl. Zonder volledige informatie kan het uitzendbureau de juiste beloning niet bepalen – en dat brengt juridische risico’s met zich mee. 

Minder flexibiliteit, meer zekerheid 

Ook de rechtspositie van uitzendkrachten verandert. Zo wordt de maximale duur van fase B (tijdelijke contracten) verkort van drie naar twee jaar. Uitzendkrachten kunnen nog steeds flexibel worden ingezet, maar onder striktere voorwaarden. Uitzonderingen op loondoorbetaling en het oproepcontract blijven mogelijk, maar zijn aan regels gebonden. 
 
Voor opdrachtgevers betekent dit dat er meer administratieve lasten en minder contractuele flexibiliteit ontstaan. De inzet van uitzendkrachten vraagt daardoor om betere voorbereiding en structurele afstemming met het uitzendbureau. 

Nieuwe pensioenregeling 

Een ander belangrijk onderdeel is de introductie van een nieuwe pensioenregeling voor álle uitzendkrachten van 18 jaar en ouder. Deze vervangt de huidige basis- en plusregeling van StiPP. De premie wordt marktconform (23,4% totaal) en telt mee in de vergelijking van arbeidsvoorwaarden. 
 
Heeft u als opdrachtgever een betere pensioenregeling dan de nieuwe uitzendregeling? Dan moet dit verschil worden gecompenseerd, bijvoorbeeld via een toeslag op het loon. 

Tot slot 

De nieuwe cao is een volgende stap in de hervorming van de arbeidsmarkt. Voor bedrijven in de textielverzorging betekent dit: meer helderheid voor flexwerkers, maar ook meer verplichtingen voor werkgevers. FTN volgt de ontwikkelingen op de voet en informeert de leden. 

Meer informatie? 

Kijk op www.wijzerbelonen.nl

Lees ook

Advertentie

Laatste nieuws

e-News

Meld je aan voor het e-News: de wekelijkse nieuwsbrief van Textielservice.info