Eind 2023 hebben alle waterbedrijven in Nederland de tarieven voor 2024 gepubliceerd. Nederland kent in totaal tien waterbedrijven. De tarieven blijken tussen deze bedrijven nog steeds fors te verschillen en ook zijn de tarieven bij zeven van de tien bedrijven fors gestegen (meer dan 7%) met uitschieter Vitens dat het tarief met maar liefst 21,8% laat stijgen.
In onderstaande tabel zijn de tarieven van 2024, 2023 en 2022, met daarbij de procentuele stijgingen weergegeven. Dit zijn de “kale” tarieven, dus zonder btw, overige belastingen, vastrecht en dergelijke.
Grote verschillen en prijsstijgingen
Er zijn twee dingen die opvallen. Ten eerste zijn er nog steeds grote verschillen in de tarieven. Zo is de prijs per m3 bij Vitens (het grootste waterbedrijf) bijna 2,5 keer hoger in vergelijking met Brabant Water. Ten tweede is water in de afgelopen twee jaar fors duurder geworden. De prijsstijging over de afgelopen 2 jaar varieert tussen + 22% en + 48%.
De argumenten waarom de waterprijzen stijgen zijn volgens VEWIN, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland:
De drinkwaterbedrijven zijn genoodzaakt de tarieven te verhogen vooral vanwege de inflatie en hogere kosten. Investeringen die nodig zijn om ook in de toekomst nog voldoende schoon en gezond drinkwater te kunnen blijven leveren, hebben ook invloed op het tarief. De kwaliteit van drinkwaterbronnen staat onder druk en het kost drinkwaterbedrijven steeds meer moeite om drinkwater van hoge kwaliteit te maken. Verder moeten drinkwaterbedrijven inspelen op de bevolkingsgroei, klimaatverandering en verduurzaming.
Wat betekent dit voor de textielservicebedrijven?
De tarieven worden vastgesteld door de gemeenten en provincies, de aandeelhouders van de waterbedrijven. Daarop hebben de textielservicebedrijven hoegenaamd geen invloed. Switchen naar een andere leverancier, zoals dat kan bij energieleveranciers, is niet mogelijk. De prijs is daarmee een gegeven.
Om de kosten te reduceren, of op z’n minst minder hard te laten stijgen, resteert alleen de optie om minder water te gebruiken. Het loont wellicht de moeite om daar (nog eens) speciaal aandacht aan te schenken. Investeringen in waterbesparing krijgen namelijk een steeds kortere terugverdientijd.