Vanaf 1 juli 2026 geldt in Nederland een vrachtwagenheffing. Vrachtwagens van meer dan 3,5 ton betalen dan per gereden kilometer. De heffing geldt op snelwegen en op een aantal provinciale en gemeentelijke wegen.
Eurovignet vervalt, motorrijtuigenbelasting omlaag
Op dezelfde datum vervalt het Eurovignet. Tegelijk verlaagt de overheid de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens tot het minimum. De heffing geldt voor binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens en draagt bij aan een gelijk speelveld in het internationale wegvervoer.
Tarief per kilometer
Het verwachte gemiddelde tarief is € 0,186 per kilometer (prijspeil 2025). Het tarief hangt af van het gewicht en de CO₂-uitstoot van het voertuig. Vrachtwagens met een lagere uitstoot betalen minder. De overheid wil hiermee schoner vervoer stimuleren.
Heffing sluit aan bij Europese systemen
Andere Europese landen hanteren al een vrachtwagenheffing per kilometer. Het Nederlandse systeem sluit aan op die van Duitsland, België en Denemarken. Transportbedrijven kunnen via één aanbieder tol betalen in meerdere landen. Dit verlaagt de administratieve lasten.
Inkomsten naar verduurzaming
De opbrengst van de heffing gaat grotendeels naar verduurzaming van het wegtransport. Er komt subsidie voor emissievrije vrachtwagens en laadinfrastructuur. In 2025 is ruim € 100 miljoen beschikbaar voor bedrijven en non-profitorganisaties die investeren in elektrische of waterstoftrucks en laadpalen.
Wet vrachtwagenheffing
De Wet vrachtwagenheffing vormt de basis voor het systeem. De wet is op 12 juli 2022 aangenomen. Aanpassing van de wet is nodig door Europese regelgeving. Op 1 april 2025 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wijziging. Behandeling in de Eerste Kamer volgt. Belangrijk onderdeel van de wijziging is dat het tarief mede wordt gebaseerd op de CO₂-uitstoot van de vrachtwagen.
Voor meer informatie klik op de volgende link van het RDW: Vrachtwagenheffing in Nederland | Vrachtwagenheffing