Een stap vooruit voor 8.000 werknemers
Na intensieve en constructieve onderhandelingen hebben werkgevers en werknemersorganisaties een akkoord bereikt over de nieuwe cao textielverzorging. De nieuwe cao loopt van 1 mei 2025 tot 1 september 2026. Het is een toekomstbestendige overeenkomst die de arbeidsvoorwaarden voor ruim 8.000 werknemers in de wasserijen en stomerijen aanzienlijk verbetert.
Een modernisering van de arbeidsvoorwaarden
De onderhandelaars Agostino Di Giacomo Russo (FNV), Gerard Van Dijk (CNV) en Leon Vincken (FTN en Netex), benadrukken de gezamenlijke inspanningen en het wederzijdse begrip dat tot deze overeenkomst hebben geleid. “We hebben mooie stappen gezet om de cao te moderniseren,” aldus Leon Vincken. “Met betere arbeidsvoorwaarden en een sterker sociaal beleid.”
Een van de belangrijkste verbeteringen is de salarisstijging. Vanaf 1 juli 2025 stijgen alle uurlonen met €0,60 en vanaf 1 januari 2026 komt daar nog eens 3% bovenop. Ook is afgesproken dat het loon van een 20-jarige gelijk wordt aan dat van een 21-jarige. Daarnaast kunnen werknemers voortaan niet-vergoede reiskosten fiscaal uitruilen, wat netto meer salaris oplevert.
Uitbreiding van het generatiepact
Het Generatiepact, dat oudere werknemers helpt gezond en prettig door te werken en jongeren een vaste baan biedt, wordt verder uitgebreid. Vanaf 1 januari 2026 geldt de regeling voor alle werknemers die niet meer verdienen dan loongroep 5 (+10%). Werknemers in loongroep 4 en 5 krijgen een 80-90-100 regeling: 80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw. Voor werknemers in groepen 2 en 3 blijft de 92,5% regeling van kracht. Chauffeurs die instromen vanaf 2026 vallen onder de nieuwe regeling.
AOW-ers
Voor AOW-gerechtigden zijn er nieuwe, passende afspraken gemaakt om hen de mogelijkheid te bieden na hun pensioenleeftijd door te werken of nieuw in de sector te beginnen.
Herstart heffingen Sociaal Fonds
Daarnaast wordt vanaf 1 januari 2025 het nieuwe Sociaal Fonds Textielverzorging – Raltex van kracht. Dit fonds subsidieert activiteiten op het gebied van arbeidsvoorwaarden, opleidingen en arbeidsomstandigheden. Vanaf 2026 wordt de premieheffing herstart, waarbij zowel werknemer als werkgever 0,1% van het pensioengevend salaris bijdragen.
Meer toegang voor vakbonden
Vakbonden krijgen voortaan drie keer per jaar toegang tot de werkvloer, in plaats van één keer. Dit biedt meer mogelijkheden voor directe gesprekken tussen werkgevers en werknemers. Als de werkgever ermee akkoord is mogen meer bezoeken worden afgesproken.
CAO in duidelijke taal
Tot slot wordt de CAO Textielverzorging voor 1 oktober 2025 herschreven in duidelijke taal, zodat deze voor iedereen begrijpelijk is. Dit was een lang gekoesterde wens van zowel werkgevers als werknemers. De huidige tekst stamt nog van voor de eeuwwisseling. Door de vele aanpassingen die bij verschillende onderhandelingen gedaan zijn werd de tekst steeds lastiger om te begrijpen. Daar wordt nu de komende maanden aan gewerkt.
Ook worden er standaard arbeidsovereenkomsten opgenomen in de cao.
Met deze nieuwe CAO zet de branche een belangrijke stap richting een modernere en aantrekkelijke arbeidsmarkt in de textielverzorging. De komende weken zullen de leden van de werkgevers- en werknemerspartijen stemmen over het bereikte resultaat. ■